Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als het moet

Met deze slogan is het RIVM een campagne gestart om antibioticagebruik af te remmen om zo resistentie van bacteriën te voorkomen.

  • Antibiotica zijn alleen werkzaam bij infecties die door bacteriën zijn veroorzaakt.
  • Is een virus, schimmel of parasiet de reden van de infectie dan werken antibiotica niet.
  • Het is niet altijd nodig om antibiotica te gebruiken.
  • Veelvuldig antibioticagebruik heeft namelijk een groot nadeel: antibioticaresistentie

Vaak kan je lichaam de infectie zelf overwinnen. Wanneer dit niet het geval is, zal de huisarts antibiotica voorschrijven. Een homeopaat zal je direct naar de huisarts sturen.  Denk daarbij bijvoorbeeld aan risicovolle bacteriële infecties zoals longontsteking, hersenvliesontsteking, infecties van het bot of de nieren en bloedvergiftiging.

Deze campagne past binnen de filosofie van de homeopathie: infecties door virussen en veel bacteriën kunnen makkelijker door een goede weerstand worden overwonnen.

Homeopathische middelen helpen de afweer sterker maken. Klik hier voor de voorlichtingsfilm ‘Hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica?’. Wil je meer informatie over antibiotica kijk op de RIVM website voor de toolkit.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) coördineert in opdracht van het ministerie van VWS de infectieziektebestrijding in Nederland. Het RIVM besteedt uiterste zorg aan actuele en correcte publieksinformatie. Dit doet het RIVM in nauwe samenwerking met de vakgroep voor Publiekscommunicatie over Infectieziekten, en deskundigen uit diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Posted in Uncategorized.