Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze, gebaseerd op natuurwetenschappelijke wetten. Homeopathie is een Complementaire Alternatieve Geneeswijze, kortweg CAM, gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel. Tijdens de homeopathische behandeling krijgt de patiënt homeopathische middelen bestaande uit gepotentieerde stoffen (stapsgewijze sterke verdunningen in combinatie met schudden). Deze stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen. Lees hier meer.

Klassieke Homeopathie

Bij Klassieke Homeopathie wordt gekeken naar een samenhang van klachten en symptomen. Iedere behandeling is op de patiënt individueel afgestemd. Tijdens  een consult wordt deze samenhang in kaart gebracht. Deze manier van werken is gebaseerd op de ideeën van de grondlegger van de Klassieke Homeopathie, Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Hahnemann ontdekte dat alleen een klacht behandelen niet genoeg is. Om de problemen daadwerkelijk op te lossen moet op een dieper niveau naar de patiënt worden gekeken. Volgens de Klassieke Homeopathie zijn er namelijk verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van klachten. En omdat ieder mens uniek is verschillen deze factoren ook per patiënt. Hahnemann classificeerde (categoriseerde) de verschillende factoren en noemde dat de Ziekteclassificatie. Lees hier meer.

Wetenschappelijk bewijs

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat homeopathie werkzaam is bij vele kwalen en aandoeningen. De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland heeft een aantal onderzoeken verzameld en laten vertalen. De onderzoek richten zich op de verschillende onderdelen van de effecten van homeopathische behandelingen op de gezondheid van betrokken proefpersonen. Effecten zijn aangetoond voor zowel fysieke als mentale klachten. Een overzicht van wetenschappelijk onderzoek dat de werking van homeopathie aantoont is hier beschikbaar.

Homeopathische middelen

De visie vanuit de klassieke homeopathie op genezen is dat het toedienen van de oorspronkelijke vorm symptomen geeft die lijken op die van de ziekte. Klassieke homeopathie gaat uit van het gelijksoortigheidsbeginsel, de overeenkomst van symptomen. De grondstof of oertinctuur wordt in een aantal stappen verdund en geschud, ook wel potentiëren genoemd. Het extreem verdunde eindproduct, het homeopathische geneesmiddel, zal de ziekte zonder bijwerkingen laten verdwijnen. Lees hier meer.

Homeopathie als preventie

Homeopathie is erop gericht jou als mens gezond te maken en je immuunsysteem dusdanig in balans brengen dat je beter bestand bent tegen ziektes. Als je immuunsysteem goed functioneert kun je een ziekte beter aan, want ziekte kan zich alleen maar ontwikkelen in het geval van een niet goed functionerend afweersysteem. Het vroegtijdig herstellen van het immuunsysteem kan erger voorkomen. Homeopathie kan dus preventief ingezet worden. Lees hier meer.

De fragmenten hieronder geven een verdere indruk en uitleg over klassieke homeopathie.